În poezia „Ninge ca în copilărie” este descrisă o ninsoare, fenomen care creează o atmosferă de liniște și pace. De asemenea, poezia evocă sentimente de nostalgie și melancolie și în același timp ne amintește de copilărie, de un timp în care totul era mai simplu și mai frumos.
Această poezie descriptivă evocă de fapt, o ninsoare din copilăria eului liric. Poemul este structurat în două strofe, fiecare dintre ele având 10 versuri.
Prima strofă prezintă ninsoarea în sine, care este descrisă prin intermediul unor imagini vizuale, auditive și tactile. Fulgii sunt descriși ca fiind „cuminți și dolofani”, „ce se lipeau de gând, de haine, de priviri, de gene”. Ninsoarea este atât de densă, încât „ocupa întreaga zare” și „transforma totul în jur, într-un tablou fără cusur”.
A doua strofă prezintă impactul ninsorii asupra naturii și asupra vieții oamenilor. Pământul devine „palat”, satul se cufundă în pace, iar casele par să poarte căciuli. Viața continuă, dar într-un ritm mai lent, mai lin. Semnalele vieții sunt redate prin intermediul unor imagini sonore, cum ar fi „fum”, „cântec de cocoș”, „râsete de copii”, „lătrat de câini”, „mugete de văcuțe” și „cântec de măicuță”.
Poezia evocă sentimente de nostalgie și melancolie. Eul liric se simte transportat în copilărie, când ninsoarea era un moment de bucurie și de fericire.
Ninge ca în copilărie
În noaptea logodită cu doi ani,
Ninge cu fulgi cuminți și dolofani.
Ninge cum n-a mai nins de când,
Fulgii mi se lipeau de gând,
De haine, de priviri, de gene,
Plutind în vals, căzând alene,
Un roi imens de forme fine,
Stelare, moi, reci și senine,
Ce ocupau întreaga zare,
Fără manevre militare.
Doar printr-o liniște deplină
Și-nvăluind noaptea-n lumină,
Se transforma totul în jur,
Într-un tablou fără cusur;
În straiul alb, imaculat,
Pământul devenea palat;
Citiți și:
Satul se cufunda în pace,
Cu oameni și cu dobitoace,
Iar casele purtau căciuli,
Asemeni Dacilor Străbuni.
Viața cu ritm netulburat
Dădea semnale ne-ncetat,
Prin fumul ce urca prin coș,
Prin cântecul unui cocoș,
Prin râsetul copiilor
Și prin lătratul câinilor,
Prin mugetele de văcuțe,
Prin cântecul unei măicuțe,
Ce-și legăna un puișor
Și împletea ciorapi, de zor,
La pâlpâitul lămpilor.
Poezia doamnei Ana Gubandru Tomescu face parte din volumul MĂRTURISITE GÂNDURI ȘI TRĂIRI – 2019, publicat la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România.
Despre autoare
Ana Gubandru Tomescu (AGT) s-a născut în Comuna Ghioroiu, Județul Vâlcea, în anul 1950. Este absolventă a Facultății de Biologie București (1973). După terminarea studiilor universitare a fost repartizată ca cercetător la Institutul de Cercetare pentru Legumicultură Floricultură Vidra, Județul Ilfov. Aici și-a desfășurat activitatea timp de 37 de ani, în cadrul Laboratorului de Protecția Plantelor.
În perioada 1999-2016, a colaborat cu Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, unde a predat cursul Floricultură, Aranjamente florale și a fost coordonator științific la 37 Lucrări de disertație și 23 Lucrări pentru obținerea Gradului didactic I.
În literatura de specialitate, Ana Tomescu Gubandru a început să publice cărți după o anumită vârstă. Astfel că, după o parcurgere atentă a celor opt lucrări ştiinţifice publicate, dintre care șase premiate de Societăţi de prestigiu din România, autoarea scoate la iveală noi abilități, de această dată, cele de poetă.
Încă de tânără i-a plăcut jocul cu metafora și visele, însă debutul poetic l-a făcut în 2019 când, a publicat primul său volum, „Mărturisite gânduri și trăiri” care conține 135 de poezii.
Citiți și:
- Poezie de Ziua Eroilor
- Poezie de Ziua Planetei Pământ – Planeta vieţii noastre
- Lasă-mă, te rog, în lumea mea – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
Nu a trecut mult de la publicarea primului volum de poezii și Ana Tomescu ne surprinde în 2020 cu alte poezii cuprinse în „Cugetări pe aripa timpului”, un al doilea volum de versuri bine temperate.
Și în acest al doilea volum, autoarea utilizează domeniul poetic plin de metafore, epitete, enumerații ca în cel dintâi. Cele 126 de poezii structurează o călătorie fascinantă a minții și sufletului prin lumea reală și lumea visului.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.