Cunoscute ca florile lunii noiembrie, frumoasele flori de crizanteme mai sunt denumite tufănele, dumitrițe, margarete de toamnă.
Din punct de vedere poetic, Ana Gubandru Tomescu asociază crizantemele cu iubirea „de toamnă” și le numește poeme de toamnă.
Frumoase flori de crizanteme
(Căscioarele, 27 februarie 2012)
Frumoase flori de crizanteme…
Voi sunteți toamnelor poeme,
Scrise cu aurul din Soare,
Pentru iubiri înălțătoare.
Frumoase flori de crizanteme –
Simbol suav pe-nalte steme,
Din curcubee zămislite,
Pentru iubiri abia rostite.
Frumoase flori de crizanteme…
Petalele vă sunt poeme,
Șterse de dor și iarăși scrise,
Pentru iubirile din vise.
Frumoase flori de crizanteme –
În Cer și pe Pământ poeme,
Șoptite-n noapte doar de stele,
Pentru iubirile rebele…
Frumoase flori de crizanteme…
Sunteți sărutul de pe gene,
Al lacrimilor nesecate,
Pentru iubirile plecate.
Citiți și:
- Poezie de Ziua Planetei Pământ – Planeta vieţii noastre
- Lasă-mă, te rog, în lumea mea – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
- Palmierul – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
Frumoase flori de crizanteme-
Podoabe–n voaluri și în trene,
Izvor de pace și lumină,
Pentru iubiri ce vor să vină.
Frumoase flori de crizanteme…
Regine peste vremi și vreme,
Voi sunteți dulcile poeme…
Pentru iubirile eterne.
Poezia doamnei Ana Gubandru Tomescu face parte din volumul CUGETĂRI PE ARIPA TIMPULUI– 2020, publicat la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România.
Despre autoare
Ana Gubandru Tomescu (AGT) s-a născut în Comuna Ghioroiu, Județul Vâlcea, în anul 1950. Este absolventă a Facultății de Biologie București (1973). După terminarea studiilor universitare a fost repartizată ca cercetător la Institutul de Cercetare pentru Legumicultură Floricultură Vidra, Județul Ilfov. Aici și-a desfășurat activitatea timp de 37 de ani, în cadrul Laboratorului de Protecția Plantelor.
În perioada 1999-2016, a colaborat cu Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, unde a predat cursul Floricultură, Aranjamente florale și a fost coordonator științific la 37 Lucrări de disertație și 23 Lucrări pentru obținerea Gradului didactic I.
În literatura de specialitate, Ana Tomescu Gubandru a început să publice cărți după o anumită vârstă. Astfel că, după o parcurgere atentă a celor opt lucrări științifice publicate, dintre care șase premiate de Societăți de prestigiu din România, autoarea scoate la iveală noi abilități, de această dată, cele de poetă.
Încă de tânără i-a plăcut jocul cu metafora și visele, însă debutul poetic l-a făcut în 2019 când, a publicat primul său volum, „Mărturisite gânduri și trăiri” care conține 135 de poezii.
Citiți și:
- Eminescu – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
- Poezie de Ziua Eroilor
- 24 Ianuarie – Memorabila Zi a UNIRII PRINCIPATELOR ROMÂNE
Nu a trecut mult de la publicarea primului volum de poezii și Ana Tomescu ne surprinde în 2020 cu alte poezii cuprinse în „Cugetări pe aripa timpului”, un al doilea volum de versuri bine temperate.
Și în acest al doilea volum, autoarea utilizează domeniul poetic plin de metafore, epitete, enumerații ca în cel dintâi. Cele 126 de poezii structurează o călătorie fascinantă a minții și sufletului prin lumea reală și lumea visului.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.