Toamna în poezie a fost des asociată cu melancolia. Așa este și în poezia „Sub ochiul domniței cu pleoapă de brumă„ scrisă de Ana Gubandru Tomescu.
În această perioadă se întâmplă o serie de schimbări. Posibilitățile verii au dispărut, iar răcoarea toamnei este la orizont. Cerul devine gri și posomorât.
Starea sufletească ce se desprinde din sărbătorile tomnatice reprezintă bucuria pentru fructele pământului, amestecată cu melancolia pentru vremea mohorâtă.
Sub ochiul domniței cu pleoapă de brumă
Sufletu-mi strigă căzutele frunze,
Sub ochiul domniței cu pleoapă de brumă,
Ce arde cu-argintul din clarul de Lună,
Și flori, și parfumuri, și micile gâze.
Sufletul-mi strigă când vântul, aiurea,
Îndoaie copacii – acum triști și goi
Și-nvolbură-albastrul cu teancuri de nori,
Și urlă satanic când doarme Natura.
Sufletu-mi strigă, dar firesc este:
Răstimpul acesta-i adaos la viață,
Cu fructele coapte din plin ne răsfață
Și suntem părtași la noua poveste.
Citiți și:
- Poezie de Ziua Satului Românesc – Satul meu
- Cântare Țării – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
- O poezie emoționantă despe umanitate
Poezia doamnei Ana Gubandru Tomescu face parte din volumul CUGETĂRI PE ARIPA TIMPULUI– 2020, publicat la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România.
Despre autoare
Ana Gubandru Tomescu (AGT) s-a născut în Comuna Ghioroiu, Județul Vâlcea, în anul 1950. Este absolventă a Facultății de Biologie București (1973). După terminarea studiilor universitare a fost repartizată ca cercetător la Institutul de Cercetare pentru Legumicultură Floricultură Vidra, Județul Ilfov. Aici și-a desfășurat activitatea timp de 37 de ani, în cadrul Laboratorului de Protecția Plantelor.
În perioada 1999-2016, a colaborat cu Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, unde a predat cursul Floricultură, Aranjamente florale și a fost coordonator științific la 37 Lucrări de disertație și 23 Lucrări pentru obținerea Gradului didactic I.
În literatura de specialitate, Ana Tomescu Gubandru a început să publice cărți după o anumită vârstă. Astfel că, după o parcurgere atentă a celor opt lucrări științifice publicate, dintre care șase premiate de Societăți de prestigiu din România, autoarea scoate la iveală noi abilități, de această dată, cele de poetă.
Încă de tânără i-a plăcut jocul cu metafora și visele, însă debutul poetic l-a făcut în 2019 când, a publicat primul său volum, „Mărturisite gânduri și trăiri” care conține 135 de poezii.
Citiți și:
Nu a trecut mult de la publicarea primului volum de poezii și Ana Tomescu ne surprinde în 2020 cu alte poezii cuprinse în „Cugetări pe aripa timpului”, un al doilea volum de versuri bine temperate.
Și în acest al doilea volum, autoarea utilizează domeniul poetic plin de metafore, epitete, enumerații ca în cel dintâi. Cele 126 de poezii structurează o călătorie fascinantă a minții și sufletului prin lumea reală și lumea visului.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.