Teiul apare des menționat în poezie datorită multiplelor sale calități precum copac multi-secular și milenar, arbore sacru, pom sfânt. Acest copac falnic reprezintă așadar, un simbol cultural și literar.
Toate aceste caracteristici îl fac să fie podoaba preferată a grădinilor publice, a ogrăzilor și curților oamenilor, a străzilor și ulițelor din satele și orașele Europei. Statura sa mândră, coroană bogată, cu frunze mari și late în formă de inimă, dar mai ales parfumul îl recomandă ca arbore ornamental în aliniamente stradale și grădini publice.
Totodată, teii joacă un motiv literar semnificativ în mai multe poezii scrise de Mihai Eminescu. Și în poezia prezentată în continuare Teiul are un rol important: „…prea mândrul tei/ Își etală al său tezaur:/ Mii de bănuți rotunzi, de aur…/ Și-i puse toamnei ca cercei.”
Poezie – Teii îndrăgostiți de toamnă
(București, octombrie 1986)
În fața casei mele-un tei
Foșnește plin de supărare,
Că toamna asta, vrăjitoare,
Îi năuci pe frați și veri.
Și îi făcu să se dezică,
De prețioasa clorofilă,
Ce toarnă-n trupul lor lumină
Și îi hrănește, și-i ridică.
Rotundul și falnicul tei
Mai că turbă de gelozie,
Când vru pe toamnă, ca soție,
Cel mai pricăjit dintre ei.
Citiți și:
- Sub ochiul domniței cu pleoapă de brumă
- Poezie de Ziua Satului Românesc – Satul meu
- Cântare Țării – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
În competiția iscată,
Așa, cam pe nepusă masă,
O ploaie rece, capricioasă
Se năpusti, ca apucată…
Înfuriat, prea mândrul tei
Își etală al său tezaur:
Mii de bănuți rotunzi, de aur…
Și-i puse toamnei ca cercei.
Doamna primi frumosul dar,
Ca o deplină-mpărăteasă,
Dar ce vor teii…, ei nu-i pasă !
Și bieții suferă-n zadar…
Poezia doamnei Ana Gubandru Tomescu face parte din volumul CUGETĂRI PE ARIPA TIMPULUI– 2020, publicat la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România.
Despre autoare
Ana Gubandru Tomescu (AGT) s-a născut în Comuna Ghioroiu, Județul Vâlcea, în anul 1950. Este absolventă a Facultății de Biologie București (1973). După terminarea studiilor universitare a fost repartizată ca cercetător la Institutul de Cercetare pentru Legumicultură Floricultură Vidra, Județul Ilfov. Aici și-a desfășurat activitatea timp de 37 de ani, în cadrul Laboratorului de Protecția Plantelor.
În perioada 1999-2016, a colaborat cu Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, unde a predat cursul Floricultură, Aranjamente florale și a fost coordonator științific la 37 Lucrări de disertație și 23 Lucrări pentru obținerea Gradului didactic I.
În literatura de specialitate, Ana Tomescu Gubandru a început să publice cărți după o anumită vârstă. Astfel că, după o parcurgere atentă a celor opt lucrări științifice publicate, dintre care șase premiate de Societăți de prestigiu din România, autoarea scoate la iveală noi abilități, de această dată, cele de poetă.
Încă de tânără i-a plăcut jocul cu metafora și visele, însă debutul poetic l-a făcut în 2019 când, a publicat primul său volum, „Mărturisite gânduri și trăiri” care conține 135 de poezii.
Citiți și:
Nu a trecut mult de la publicarea primului volum de poezii și Ana Tomescu ne surprinde în 2020 cu alte poezii cuprinse în „Cugetări pe aripa timpului”, un al doilea volum de versuri bine temperate.
Și în acest al doilea volum, autoarea utilizează domeniul poetic plin de metafore, epitete, enumerații ca în cel dintâi. Cele 126 de poezii structurează o călătorie fascinantă a minții și sufletului prin lumea reală și lumea visului.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.